על מקרנים, קירות גבס ועליות גג.

הבטחתי פוסט מקרן. למעשה, רק בימים האחרונים סיימתי להתקין את הכל.
המקרן הוא Epson Powerlite 5020 UBE שקיבל ביקורות טובות בProjector central.
כשקיבלתי את המקרן, כמובן שלא תליתי אותו או משהו לפני שהפעלתי אותו בחדר המחשב כדי לבדוק אותו.
לא לגמרי רואים את זה בתמונה, אבל למעשה המקרן פה מחובר רק לחשמל. התמונה עוברת בפרוטוקול אלחוטי – שזה אחד הפיצ'רים שאהבתי במקרן הזה. כמובן שזה אופציונאלי ויש גם חיבורים רגילים של HDMI וכו'.

2012-12-25 13.20.54
במקביל קניתי מסך קבוע (לא נגלל כמו מה שהיה לי בארץ) לאחר עבודת מחקר קטנה על מסכים למקרנים (Projector central שוב הוכיח את עצמו כמקור מידע שימושי). המסך שקניתי הוא מסך 100" של דלייט (DALITE 95559) שמותאם במיוחד לקולנוע ביתי.
התוכנית המקורית שלי היתה כמה שיותר רכיבים אלחוטיים כדי לחסוף חוטים בסלון, ולכן קניתי סמסונג HT-E5500W HTIB 5.1 שכולל רמקולים אחוריים אלחוטים ומגבר Yamaha RX-V473 5.1-Channel Network AV Receiver.
כשפתחתי את הסט קולנוע ביתי גיליתי שהרמקולים האחוריים חייבים להתחבר לנגן הבלו-ריי, מה שמתנגש לי עם התוכנית הראשית שבה נגן הבלו ריי הוא לא חלק מרכזי בבמערכת הקולנוע הביתי שלי (וכמובן הוא מייתר את המגבר).
זה הזמן לומר שאמזון בארצות הברית נותנים חווית קנית פשוט מדהימה, במיוחד עם אמזון פריים. במקרה הספציפי הזה ביקשתי החזרה מאמזון, שילמתי קצת על המשלוח חזרה והם אפילו שלחו שליח לכתובת שלי כדי לאסוף את החבילה. מאז שהתחלתי לקנות באמזון פה החזרתי כמה וכמה חבילות מכל מני סיבות ובכל המקרים חווית ההחזרה היתה טובה וחלקה.
ההחזרה של הרמקולים השאירה אותי בלי רמקולים, ולאחר התלבטויות קניתי סט 5.1 של הרמן קרדון, משהו שיותר מתאים לרמה של הרסיבר שקניתי מאשר הרמקולים המקוריים שקניתי בסט של סמסונג – שלמען האמת לא היו מרשימים במיוחד.
כששכרתי את דירה ציינתי כמובן שאני מתכוון לקנות מקרן ומסך. בעל הדירה לא התנגד אבל ביקש שאני אביא איש מקצוע.
ניסיתי למצוא כזה במשך שבוע או שבועיים, ועד שמצאתי מישהו מבוטח הוא ביקש $640. התייעצתי קצת עם חברים פה והם שיכנעו אותי לעשות את זה בעצמי.
כשניגשים לבנות חדר קולנוע ביתי עם מקרן, הדבר הראשון שצריך לעשות הוא כמובן לתלות את המקרן. אין הרבה הגיון בלתלות מסך ולסדר רמקולים רק כדי לגלות שהמקום הרצוי לתליית המקרן לא מתאים מסיבה כלשהי.
כשתליתי את המקרן בארץ, העניין הסתכם בלקדוח ארבע חורים בתקרה, להכניס דיבלים ולקבע את המתלה לתקרה, ואחר כך כמובן לחבר את המקרן למתלה. זה לא לגמרי טריויאלי כי צריך דיוק בקידוח החורים כי הם צריכים להתאים לחורים שיש במתלה – אבל חוץ מזה העניין די פשוט.
בארצות הברית לא מקובל לבנות בבטון:
הקירות הם בעצם שלד עץ עם עמודים כל 40 ס"מ. על השלד הזה מקבעים לוחות גבס (פחות או יותר) בעובי סנטימטר- מה שנקרא Drywall. זה אומר שהקירות הם בעצם חלולים למדי, וגם מאוד חלשים. בעיטה בקיר יכולה בקלות לשבור את הגבס.
המצב בתקרה דומה, יש קורות בתקרה במרחקים קבועים, ומתחת להם מוצמד לוח גבס. על הלוח הזה מניחים שכבת בידוד שנראית בדרך כלל כמו מילוי של פוך וכל העסק הזה נמצא בעליית הגג, מתחת לרעפים. לא קשה לנחש ששכבת גבס בעובי סנטימטר לא תוכל להחזיק משקל גדול – ובטח לא עשרה קילוגרם של מקרן שעולה בסביבות ה$3000.
מה עושים אם כך? הפתרון הוא לקדוח לתוך קורת עץ שלדית בתקרה ולקבע את המקרן אליה. הקורות האלו מונחות בתיקרה על הצד, כך שהן בעצם עומדות עם הצד הצר שלהן כלפי מטה והצד הרחב שלהם הצידה. העובי שלהן במבט מלמטה הוא כארבעה ס"מ והגובה שלהן הוא בסביבות ה13 ס"מ.נוסיף את הסנטימטר של התקרה, מה שאומר שצריך לעבור בקו ישר דרך כ14 ס"מ בדיוק באמצע הקורה – בלי לראות אותה. הטריק הוא כלי שנקרא Stud finder, שהוא מכשיר שמסוגל להרגיש איפה בקיר יש קורה. הוא לא מאוד מדוייק אבל עם לוקחים ממוצע של כמה קריאות מקבלים תמונה די טובה של איפה הקורה – אז הזמנתי לי כזה מאמזון.
הדבר הבא שצריך זה מקדחה. בארץ היו לי כמה מקדחות חזקות שמתחברות לשקע (לא על סוללה). אבל מסתבר שכאן אפשר לגמרי להסתדר עם מה שנקרא Impact driver, שהוא בעצם מברגה רב שימושית, שעובדת על סוללה. אפשר לחבר אליו ראשים שונים ומשונים, כולל ראש שמתאים למקדחים ומאפשר לקדוח. חבר אמריקאי נתן לי מקדח של מקיטה במתנה. יש לו כמה והוא כבר לא צריך את זה.
בתור מי שרגיל למקדחים אמתייים של 600 וואט, מקדח על סוללה נטענת נשמע לי כמו בדיחה. אבל ניסיתי ולהפתעתי גיליתי שלדבר הזה יש הרבה מאוד כוח. ומכיוון שחומרי הבניה פה הם כל כך רכים הוא לגמרי מספיק לכל דבר שתרצו.
קניתי לי מקדח של איזה 30 סנטימטרים (מקדח סטנדרטי קצר מדי למשימה),  מתאם שיאפשר לי לחבר אותו למקיטה ושני ברגים ארוכים ברוחב של כ8 מילימטר. לפני שהתחלתי בתליה עליתי לעליית הגג עם כמה לוחות עץ כדי לעשות את דרכי עד הקורה המיועדת וכדי להבין מה קורה למעלה. גיליתי שקר וחשוך שם, ושכמעט ואין גישה לקורה הרלוונטית כי היא קרובה לקיר ובאיזור הזה גג הרעפים כבר נמוך מאוד.
חזרתי למטה וקדחתי את החור הראשון, עליתי שוב כדי לוודא שעברתי ישר דרך הקורה וכדי לחבר אום לקדח (מהצד השני עזרו לי סוניה והשכן). חזרתי וקדחתי בהצלחה גם את החור השני, עליתי חזרה למעלה וחיזקנו את האומים משני הצדדים. ברגע שקיבעתי לתקרה את המתלה, לחבר אליו את המקרן זה כבר היה קל למדי.
וככה זה נראה:
mounting-projector
ומקרוב:
2013-01-26 23.38.26

הצעד הבא היה לתלות את המסך. עכשיו שהמקרן תלוי אפשר לשחק עם ההגדרות שלו כדי להחליט איפה תהיה התמונה המוקרנת בדיוק, ושם צריך לתלות את המסך.
בגדול צריך לקדוח כמה ברגים לתוך הקורות כדי לקבע שני פסי מתכת לקיר ועל הפסים האלו תולים את המסך.
עשיתי כמה טעויות קטנות בדרך, אבל בסוף הצלחתי (תוך שאני עושה קצת יותר חורים בקיר ממה שהייתי חייב).
המסך:
2013-01-16 23.31.58
הקרנה בחדר מואר:
2013-01-16 23.34.40
הקרנה בחדר מוחשך:
2013-01-16 23.34.59

עכשיו הגיע תורם של הרמקולים. שצריכים להיות במקומות מדוייקים למדי ולא תמיד יש קורה במקום הרצוי. למרבה המזל הרמקולים שוקלים בערך קילו אז גם קיר גבס יכול להחזיק אותם. הבעיה פה הוא שאין לקיר גבס מספיק התנגדות כדי להחזיק בורג – אז צריך להשתמש בדיבלים מיוחדים שמותאמים לDrywall:
2013-01-27 00.56.23

אחרי שתליתי את הרמקולים (וגם קיבלתי עוד מהריהוט שקניתי), ככה זה נראה:
2013-01-26 23.37.49

2013-01-26 23.36.24

הפינה המבולגנת עוד תשתפר כשאני אקבל שידה שהזמנתי במיוחד לפי המידות של המחשבים ושאר הציוד שם:
desk-spec.jpg

עד כאן.

Facebook Comments

תגובה אחת בנושא “על מקרנים, קירות גבס ועליות גג.”

סגור לתגובות.